Onze aanpak

Voorbereiding

Omdat het programma op maat gemaakt wordt met onderwerpen en voorbeelden die passen bij de afdeling of organisatie, nemen we tijd om ons goed voor te bereiden.

In de voorbereidende fase zullen we door middel van interviews, observatie en het bekijken van de bestaande protocollen een beeld krijgen over de afdeling. 

Daarnaast kunnen we een FRAM model maken van specifieke procedures. Het FRAM model geeft een beeld hoe het werk echt wordt gedaan en welke natuurlijke variatie er in zit. Variatie is noodzakelijk om veerkrachtig te zijn maar is tegelijkertijd ook manier om te ontsporen.

Programma en coaching

Een andere veiligheidsaanpak vraagt om een andere manier van opleiden en trainen. Ons onderwijsprogramma stopt niet na kennismaking met het onderwerp en bewustwording, maar is ontworpen om uw organisatie te ondersteunen tijdens de praktische invoering van Safety-2.

Het programma bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel is er op gericht om een zogenaamde kritische massa te creëren die de verandering kan aanjagen en begeleiden. Deze groep noemen we de Human Factor coaches (HF-coach). Zij maken de vertaling naar de praktijk. De HF coaches zijn die medewerkers die enthousiast zijn over het onderwerp en het anders willen aanpakken.

De HF coaches krijgen een modulair lesprogramma aangeboden wat hen de informatie en achtergrond geeft om op afdeling/organisatie niveau na te denken over hoe Safety-2 kan worden ingezet in de praktijk. Het programma bestaat uit een aantal onderdelen.

Menselijke fouten, Teamwork, Work as Done, Continue Verbeteren, Teamtraining en Communicatie.

De HF coaches gaan aan de slag met het implementeren op de afdeling. Dit doen ze onder andere door het inzetten van microlearnings.

Een microlearning is een leermoment wat 20 tot max 30 minuten duurt en hoogfrequent, bijvoorbeeld wekelijks plaatsvindt. Frequent trainen geeft een veel betere retentie in het lange termijn geheugen en is mede gebaseerd op spaced learning. Een microlearning kan gaan over kennis, vaardigheden, teamwork en menselijke factoren. Het gaat over het werk zoals het gebeurt, niet zoals het is bedacht. Een microsimulatie is een vorm van microlearning en het perfecte decor om op zoek te gaan naar praktische oplossingen of om een bedachte oplossing te testen. 

Gedurende dit hele proces ontvangen de HF coaches ondersteuning, input en begeleiding van de specialisten van Dissel Human Factors.

Samen het resultaat bepalen

Gaan voor kleine overwinningen, deze vieren en in beweging blijven. Dat zijn essentiële onderdelen van een succesvolle verandering. 

Samen bepalen we de te nemen route en evalueren we de resultaten. Wij geloven dat vele kleine overwinningen een vele malen grotere impact heeft dan één grote. Wil je het denken rondom veiligheid echt veranderen dan heeft dat tijd nodig. Een resultaat wat we stap voor stap samen willen bereiken en evalueren.

Contact

Bel ons

085-047 02 25

Postadres

Aletta Jacobslaan 70

3903 WB Veenendaal

KvK

73755990

BTW-nummer

NL859653298B01

12 + 15 =