Onze programma’s

Crew Resource Management en Safety-2 in Tergooi

Sinds eind 2017 werken we aan een programma voor Tergooi op het gebied van teamtraining. We gebruiken de technieken van Crew Resource Management en de principes van Safety-2. Dit leverde al binnen een half jaar resultaat op. De IC is gestart met drie keer per week een microsimulaties, de SEH heeft een spel ontwikkeld, de kathkamer heet “stop-denk-doe” geïntroduceerd als stopmoment bij belangrijke beslissingen. En de ontwikkeling van nieuwe ideeën is in volle gang.  

Safety-2 op de OK

Op de operatiekamers in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft Dissel Human Factors eerst een introductie gegeven in teamtraining en Safety-2. De hele afdeling en medisch specialisten zijn in drie avondsessies langsgekomen. We hebben onder andere een microsimulatie gedraaid op de OK om een patiënt tijdens een ingreep om te draaien van buikligging naar rugligging. Dit is een prachtig voorbeeld van teamtraining op het gebied van Safety-2. Hierin zien we work as done. Wat is recht? Wat is links? Wie heeft de leiding? Wat zeggen we tegen elkaar?

Gedrag niet veranderen, wel begrijpen

Een belangrijk uitgangspunt in Safety-2 is dat ongewenste uitkomsten niet het resultaat zijn van ‘fout’ gedrag of dat de regels niet gevolgd zijn. Safety-2 gaat daarom niet over het gedrag van zorgprofessional veranderen maar over het begrijpen van het gedrag. Wat zijn de omstandigheden die een bepaald gedrag uitlokken? Is dat wenselijk of juist niet? Welke afweging wordt er gemaakt?

Aan deze vraagstukken werken we samen met onze partners van Humanversity. Een bedrijf dat zich bezighoudt met vraagstukken rondom gedrag, strategie en organisaties. 

Ons Team

Dissel Human Factors is eind 2017 opgericht 

Alex Wilbrink

Alex Wilbrink

Ik ben Alex Wilbrink. Ik ben opgeleid tot anesthesioloog en kinderintensivist maar heb het roer omgegooid en zet mij voltijds in voor kwaliteit en veiligheid in de zorg. Ik ben afgestudeerd aan de UvA in Healthcare Management en ben gecertificeerd als black belt in Lean Six Sigma en heb een diepe kennis van Safety-2, Resilience Engineering en FRAM.

Door mijn ervaring als anesthesioloog en kinderintensivist weet ik als geen ander hoe het is om in een hoog-risico-omgeving te werken en welke uitdagingen daarbij horen voor zowel de zorgprofessional als de organisatie. Met Dissel Human Factors wil ik mijn ervaring en opgedane kennis delen met de zorgprofessionals die op het scherpst van de snede werken.

Aart Ketelaar

Aart Ketelaar

Ik ben Aart Ketelaar. Ik ben opgeleid als ambulanceverpleegkundige en werkzaam als opleidingsmanager van een ambulancevoorziening.

In mijn werk als  L&D professional hebben teamtraining, menselijk handelen, Safety-2, Resilience Engineering en FRAM mijn speciale aandacht en interesse.

Het is mijn uitdaging om samen met u een programma te maken dat aansluit op het werk zoals het wordt gedaan binnen uw organisatie. Met een praktische en nuchtere blik om de veiligheid voor uw patiënten/cliënten en medewerkers te vergroten. 

Sietze Ketelaar

Sietze Ketelaar

Ik ben Sietze Ketelaar. Ik ben gedreven in het doelgericht begeleiden en ontwikkelen van mensen en organisaties in hun context. Ons handelen als professional is bepalend voor de veiligheid, dat uit zich in communicatie en teamwork. In het samenspel tussen mensen is veel winst boeken voor de verschillende vormen van veiligheid. Opgeleid als HBO-theoloog en docent heb ik ervaring opgedaan in veel verschillende organisaties, zowel profit als non-profit in meerdere rollen. Met Dissel Human Factors kijk ik vooral naar de wijze waarop mensen zich gedragen en wat dat betekent.

International Workshop on Safety-2 and Resilience Engineering in Lissabon 2019 onder leiding van Professor Erik Hollnagel. Samen met collega’s uit de luchtvaart, de bouw, spoorwegen, olie en gas, kerncentrales en meer uit de hele wereld hebben we gewerkt aan betere toepassingen van Safety-2 en Resilience Engineering, hoe dit in organisaties past en hoe er op gestuurd kan worden.

Benieuwd naar wat we kunnen doen voor uw afdeling of organisatie?

Contact

Bel ons

085-047 02 25

Postadres

Aletta Jacobslaan 70

3903 WB Veenendaal

KvK

73755990

BTW-nummer

NL859653298B01

5 + 5 =